Les bases

LES GRANS PARAULES (abans de dir les nostres)

En els últims temps una multitud de veus autoritzades proclamen a través dels mitjans la necessitat d’adoptar una posició crítica com a mecanisme per recuperar una realitat que ens ha deixat de banda. Sembla que actualment ens trobem -com diria Manuel Cruz citant a Michel Houellebecq- en una societat que amplia la imatge d’un camp de batalla que se situa enmig de les exigències d’un obligat evolucionisme social i de d’una economia que exclou l’experiència humana.

Alhora, però, i malgrat aquest panorama com a mínim desesperançador,  també és evident que el mateix canvi en les estructures tradicionals ha anat provocant en l’individu la  tendència a establir el seu propi marc de pensament per tal de trobar nous fonaments i valors que aportin sentit al dia a dia. Podríem dir, amb un clar estil nietzschià, que habitem una realitat on la veritat és una perspectiva i no una idea intangible i que, per tant, això ens facilita la feina.

En efecte, creiem en les oportunitats que ens ofereix la promoció actual de la recerca d’un mateix; una recerca que faciliti l’accés dels individus a les pràctiques de desenvolupament personal. Però també creiem que es fa necessari fonamentar aquestes pràctiques de realització personal dins un marc crític que doni consistència a la relació de les persones amb el seu entorn. És a dir, que per tenir un argument en lloc d’una simple opinió, o una determinada actitud davant una situació plantejada, inevitablement cal raonar el món. Potser del que es tracta és de viure aquesta oportunitat per tal de realitzar el nostre desig de viure experiències amb la llibertat  que ens pot donar el simple fet de raonar-les.

Acceptem, doncs, que, malgrat el desconcert general en l’actualitat ens trobem més que mai en condicions d’acceptar la proposta  d’aspirar a  la recuperació de l’experiència vital.  Volem dir, també, i d’una manera paral·lela, que el nostre projecte prova de desemmascarar la trampa del “pensament positiu”  que -sense dubtar de les seves bones intencions davant l’amenaça del pensament únic- ens fa responsables i culpables de la nostra situació personal.

D’acord amb  les personalitats que ens inciten a “pensar” i, alhora, d’acord també amb les pròpies exigències, pretenem aliar-nos amb el pensament crític per denunciar que allò que és real es mostra actualment com a poc racional de del punt de vista de l’experiència necessària per viure i interrelacionar-se amb el món. No es tracta de qualificar la nostra posició de pessimista sinó de parlar d’un intent d’aturar la sagnia emocional a la qual estem condemnats cada vegada que provem de posar ordre al sense sentit que ens envolta.

Es tracta, en definitiva, de curar la ferida que provoca el simple fet de no enfrontar-nos realment al que hi ha.

LES NOSTRES PARAULES

Des de les Grans paraules hem parlat de camps de batalla, sagnies i condemnes, però ara utilitzarem les petites per treure dramatisme a l’expressió: A filo-s1572 pretenem aprofitar-nos de la filosofia per anar una mica més “segurs” per la vida. Creiem que la filosofia serveix com a llenguatge per entendre’ns i el pensament crític és l’eina que ens pot ajudar a sentir una mica més intenses les coses que fem o projectem… sense cap altra pretensió. En definitiva, el que volem és fer cas als que ens demanen que pensem i alhora volem tornar-los l’exigència.

En aquest projecte no hi ha cap intenció d’ensenyar res perquè nosaltres tampoc no en sabem, de l’únic que es tracta és d’aprofitar la nostra experiència per proposar que aquells que en saben una mica, ens parlin de com es pot arribar a entendre millor el món.

LES ALTRES PARAULES

“!Que esa cara nos haya llevado a esta guerra y nosotros no la hayamos aniquilado! Y eso que somos millones, y la Tierra está repleta de armas, provista de municiones para tres mil años, y esa cara sigue estando allí, desplegada encima de nosotros, la figura grotesca y siniestra de la Gorgona, y nosotros, todos, petrificados en el crimen.” Elias Canetti Apuntes I, p 29.

FacebookTwitterGoogle+Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Respon la següent pregunta de seguretat: *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>