Month: desembre 2014

La serp que mossega (al Príncep)

Posted on

Amb el pas del temps El Petit Príncep s’ha convertit en una gran metàfora (faula, etc.) carregada d’imaginació per reivindicar la innocència del nen que hem estat i l’anhel pel (re)coneixement “dels mons” que ens envolten . La recent celebració, al 2013, del 70 aniversari de la publicació de l’obra, conjuntament amb el record aquest 2014 del 70 aniversari de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry han servit per actualitzar alguns dels seus continguts, però des del nostre parer encara queden llacunes.

El príncep i la serp
El príncep i la serp

La càrrega pel que fa als valors que el text conté és innegable -inclosa la dedicatòria a tots els adults que potser ja no es reconeixen com a nens- i fins i tot traspassa la qüestió ètica fent immersió en la filosofia més pura, és a dir, les dels conceptes. És tracta tant de la denúncia d’uns valors negatius: el rei, el vanitós, el bevedor… l’home de negocis; com de la defensa dels valors positius reflectits d’alguna manera en el fanaler, en l’eguineu o en la flor del seu planeta. Però, a nosaltres en agradaria centrar-nos en la figura del geògraf clavat a la seva cadira, ja que és el que representa, des del nostre punt de vista, la reivindicació per part de l’escriptor francès del tan aclamat pensament crític. I és en aquest personatge que ens basem per centrar l’interès en el final de la història. No oblidem que el nostre petit amic viatger prepara amb tots els detalls la seva pròpia mort (metafòrica també?) amb l’ajuda de la serp verinosa que no pot ser tractada per part del Petit Príncep com cap altra cosa que, precisament, una serp verinosa.

 

“Però, tu véns de lluny! Ets explorador! Em descriuràs el teu planeta!

I el geògraf va obrir el seu registre i va fer punta al llapis. Els relats dels exploradors, primer s’apunten amb llapis. Per escriure’ls amb tinta s’espera que l’explorador hagi portat proves.”

El petit príncep. Antoine de Saint-Exupéry

FacebookTwitterGoogle+Compartir