Month: novembre 2014
La presentació
Bé, la presentació ja està feta, i nosaltres la considerem no només una prova per veure si som capaços d’explicar les nostres idees als altres, sinó també el punt de partida de Filo-s1572. En els propers dies “penjarem” el resum de tot el que es va dir en aquest acte i que ens servirà per explicar el projecte d’una manera més detallada: finalitats, objectius, estructura, etc.
A partir d’ara anirem fent el relat de com està avançant aquesta història a l’apartat “el projecte avança”. Per cert hem cregut convenient eliminar l’apartat “o no avança”, semblava massa negatiu, no?
Ara, potser és el moment de fer la primera crida de l’associació:
Participeu-hi!
El gest en la fotografia
En la pretensió de tractar la fotografia com a element determinant a l’hora d’analitzar el món que ens envolta -es tracta d’una de les línies principals d’aquest blog i de tot el projecte de “crítica” que proposem aquí-, volem presentar la potent capacitat de cita del gestos presentats a cada fotografia com la protagonista principal en cada interrupció provocada per la instantània fotogràfica.

Sèrie “My stars Wars Family”
Podem concebre el gest, doncs, com una acció que comunica un significat, sense considerar-lo, això sí, com un missatge, o com un mitjà per assolir un missatge. Es tracta de situar-lo en la seva condició de medialitat que s’apropa al que podríem entendre com la possibilitat de comunicació sense intermediaris. Però per aconseguir-ho, per adoptar la gestualitat com a transmissor d’experiències sense finalitat, cal entendre el gest com el que és, cal que sigui aïllat.
Així, des d’aquest punt de vista, la fotografia aïlla el gest que no imita res, no duplica sinó que replica. Podria ser considerada com la imitació d’allò que mai es va poder presentar davant la càmera. És tracta doncs, d’una imatge sense model i que podria ser considerada, ara sí, com un pur mitjà que amb l’ajuda del fotògraf parla del món.
És un clam(et)!
Ja fa un temps, mentre ens submergíem en les nostres tesis doctorals i altres forats filosòfics, vam començar a detectar en els diferents mitjans de comunicació una demanda creixent en forma de reivindicació de les humanitats en general i de la filosofia en particular. Es tracta d’una demanda que alerta sobre l’enfonsament de les humanitats en les societats modernes i que s’afegeix a la crisi ja incrustada dins el propi sector educatiu.

Totes aquestes aparicions sembla que continuaran en el temps i coincideixen en la necessitat de potenciar -tant en l’àmbit de l’escola com en l’àmbit privat del dia a dia de les persones- les humanitats i la filosofia com a eines per a desenvolupar un
pensament crític que ens ajudi a enfrontar-nos a un món cada dia més irrecognoscible i amb el qual és cada cop més difícil interactuar.
No sabem si en general totes aquestes opinions tindran algun efecte, però, si més no, tenim la justificació per intentar tirar endavant aquest projecte…no hi esteu d’acord?
Presentació de FILO-S1572, el 12 de novembre
Ens n’estem sortint; el proper dimecres 12 de novembre fem la presentació oficial de Filo-s 1572 al CoEspai de Girona.
Tot i que ens agradaria dir que esteu tots obligats a venir i a ajudar en el projecte, potser és millor fer servir allò de:
“esteu convidats a assistir-hi”.
Ens veiem! A la presentació o al Facebook.
info@filos1572.com
CoEspai
C/ Anselm Clavé, 32, 3r pis
Girona